Tuesday, March 1, 2011

" Ya, SayA iNgiNkAn KeJaYaAn..."

AsSalAmUaLAiKum..

hari ini pernah kah kita terpikir bahawa setiap manusia di dunia ini inginkan KEJAYAAN.??
jika kita tanya soalan kpd seorg pelajar,apakah dia inginkan kejayaan..?
maka pelajar itu akan menjawab "ya,sy inginkan kejayaan.."
kite berlaih pula soalan ini kepada seorg budak kecil,adakad adik inginkan sebuah kejayaan??
maka, si kecil itu akan menjawab "ya,sy inginkan kejayaan.."
hatta kalau soalan ini di ajukan kpd seorg pengemis pon,dia juga akan menjawab

"ya,sy juga inginkan kejayaan.."

persoalannya disini....
adakah kita sedar bahawa KEJAYAAN SEBENAR yg kita cari dlm dunia yg fana ini adalah mengikuti 
perintah Allah
serta mengikuti sunnah rasulullah yg tercinta..??

sahabat2 yg dirahmati Allah,


kita baru sahaja beberapa hari  meninggalkan suatu hari yg besar,iaitu
MAULIDUR RASUL..
akan tetapi,kita cuba muhasabah diri kita,sebanyak mana kah sunnah nabi yg telah kita amalkan di dlm kehidupan seharian kita..??
sedangkan kita telah dgr di ceramah2 maulud,di sana sini, yg menerangkan kpd kita bahawa
salah satu tanda kita cintakan rasulullah S.A.W ialah mengikuti sunnah baginda..
kita sanggup bersengkang mata mendengar ceramah,berpeluh2 mengikuti perarakan maulidur rasul dan
sanggup berdiri di tgh2 panas semata2 utk menunjukkan semangat maulidur rasul,
akan tetapi,apabila habisnya hari maulidur rasul, kita kembali seperti sediakala..
mana pergi nya sunnah nabi yg kita berazam utk lakukan dlm kehidupan seharian..??
sama2 lah kita renung2...

sahabat2 yg dirahmati Allah..

sebenarnya,aku nak berkongsi suatu ilmu yg berupa satu perumpaan 
dan kita sendiri tidak terfikirkan akan hal itu..
SITUASI

seorang doktor telah memberi kan satu perskipsi ubat ( betul ke "preskipsi"..?? ) kpd salah seorang pesakitnya..

" hari ini sy akan bg awk ubat dan awk perlu mkn ubat ini 1biji 3 kali sehari "
" okey,nanti sy akan ikut kata2 doktor itu "

selepas pesakit itu pulang ke rumah, pada minggu pertama,dia still lg bleh ikut arahan doktor itu 
supaya mkn ubat sebiji 3kali sehari..
masuk je minggu yg kedua,tiba2 dia terpikir..

" eh,boring laa mkn ubat camni..lambat abis,hmm,kalau doktor suruh aku mkn sebiji utk 3kali sehari
baik aku mkn sekali mkn 3biji...mungkin efek dia akan lebih cepat dan penyakit aku akan cpt sembuh.."

cite da abis..hehehe

now,try korang pikir,adakah pesakit itu akan cepat sembuh dr penyakitnya apabila 
dia manage sendiri aturan mkn ubat dan mengabaikan arahan doktor..
alasannya, aturan mkn ubat yg dia manage bkn sahaja ubat cepat abis malah dia juga berfikir yg penyakitnya juga akan cepat sembuh...

jawapannya, penyakit yg dihidapi pesakit itu akan cpt sembuh..
TERKEJUT dgn jawapan yg aku berikan..??
aku berkata demikian kerana cuba korang fikirkan, apabila pesakit itu mkn ubat ikut aturan nya sendiri,
maka ajal n maut pasti cepat dtg..so, ayat yg " CEPAT SEMBUH " tue ialah PASSED AWAY laa..
~pe punye lawak laa..pffffffftttttttt...=_="~

point utama utk di 'absorbkan' dlm kehidupan kita ialah Allah telah mengaturkan aturan hidup kita di atas muka bumi ini..Rasulullah juga telah menunjukkan jln n aturan hidup utk memperoleh kejayaan di dunia n akhirat..tetapi kejayaan akan diperolehi jika kita buat apa yg Allah n Rasul perintahkan..
tp kalau kita buat aturan hidup sendiri, kita bkn sahaja tidak dpt pahala n ganjaran dr Allah S.W.T malahan kita juga confirm akan dpt kemurkaan oleh Allah..

firman Allah S.W.T : 

" katakanlah ( wahai Muhmmad ), jika kamu mengasihi Allah, maka ikuti lah aku (muhammad), Allah akan mengasihi kamu dan mengampunkan dosa2 kamu,sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani.."
surah Al-Imran ayat 31..

6 comments:

rotashia faizal said...

kurus tak nak try mkn ubat 3 biji terus ke? hoho

khairul amin said...

nak try gak...cam bez je..tp masalahnya xde penyakit..errr,gumuk xnak mkn ubt diet ke..hoho

rotashia faizal said...

haha.. kureng.... mana main ubt diet.. haha

khairul amin said...

a'ah...gumuk skang ngah giler kn joging..haha

rotashia faizal said...

hahaha.. baik jog dari diet... haha.. :P

zAza zaAra said...

uiihh....